twitterfacebooklinkedinemail

Pages

19 de desembre, 2014

Disseny i creació de videojocs amb Scratch a l'escola La Maquinista

Fa uns dies em va arribar un correu fantàstic... d'aquells que et dibuixen un somriure a la cara...



Com podeu suposar, rebre una demanda d'aquest tipus et fa moltíssima il·lusió. Conjuntament amb el Carles Pinar, referent TAC del Centre de Recursos Pedagògics de Sant Andreu, ens vam posar en marxa per parlar amb la tutora de la classe dels Estats Units de l'escola La Maquinista.

Vam tenir una trobada de coordinació amb una part de l'equip de mestres que fan classe al grup i, entre tots, vam dissenyar els passos a seguir per donar resposta a la petició dels alumnes.

Recollint la invitació a visitar el grup, vam anar a passar un matí amb la classe. Vam fer una sessió de treball dividida en diverses parts.

Per una banda, volíem saber com havia sorgir la idea de fer un projecte de classe sobre videojocs. També vam aprofitar per fer una roda de presentacions ràpides per conèixer una mica les 6 propostes de videojocs que l'alumnat havia dissenyat treballant en petit grup.

Per una altra banda, vam parlar de quines opcions teníem per dissenyar videojocs i amb quins dispositius podíem jugar. Tot i que una part de l'alumnat ja havia treballat amb l'Scratch Jr, vam decidir que faríem una primera aproximació a l'Scratch com a entorn de programació per crear projectes interactius a l'escola.

Després de fer una breu reflexió al voltant de l'espiral del pensament creatiu, es va decicir que faríem una estona de experimentació per provar diversos projectes d'Scratch i veure quines sensacions teníem com a usuaris.



Més tard, l'alumnat va compartir com havia anat l'experimentació, aportant idees per millorar l'experiència d'usuari davant d'alguns projectes. Ja posats, es van animar a explicar, amb les seves paraules, com estaven fets els projectes i a fer una pluja d'idees sobre com millorar-los.



A la part final de la sessió, i veient el nivell de motivació i participació dels nois i noies del grup, vam reinventar algunes propostes de projectes d'Scratch com per exemple el joc del laberint i el joc de caçafantasmes (dues fantàstiques propostes de treball del mestre Frank Sabaté)



L'escola La Maquinista ha compartit al seu Flickr un petit reportatge fotogràfic de la sessió de treball, us convido a fer-hi un cop d'ull.



Quan treballes a l'administració educativa s'agraeix molt tenir l'oportunitat de realitzar actuacions de proximitat que facin possible que els centres tirin endavant iniciatives innovadores, en el seu context i amb la seva realitat, i que l'alumnat sigui el protagonista actiu, reflexiu i participatiu de la dinàmica de grup, de les activitats d'aula i del seu aprenentatge.

Moltissimes gràcies a La Maquinista per convidar-nos al Projecte Videojocs!!!